top of page

Is jouw ondergrond geschikt voor kunstgras?

Writer: EasylawnEasylawn

Zie jij het al voor je: een kunstgrasveldje in jouw tuin of op je balkon? Dan is het wel belangrijk om te weten welke ondergronden geschikt zijn om kunstgras op aan te leggen. En welke alternatieven je hebt als jouw tuintje meer op een moeras lijkt dan op een frisse weide. In dit blog zoeken we het tot op de bodem uit!



The basics


No worries, kunstgras kan op een heleboel ondergronden worden aangelegd. En wat er (nog) niet is, kan vaak gecreëerd worden. Toch moet je altijd bij de basis beginnen: hoe ziet jouw ondergrond er nu uit? Inventariseer voor een goed beeld in elk geval het volgende:


Is jouw ondergrond sterk en stabiel?

Dus niet nat en drassig


Is jouw ondergrond egaal?

Zonder kuilen, bergen of afgestorven boomstronken


Is jouw ondergrond waterdoorlatend?

Een niet-waterdoorlatende ondergrond kan schimmel veroorzaken onder op je kunstgrasmatten


Weet wat er ligt


Heb je de checklist afgevinkt en kan jouw ondergrond door naar de volgende ronde? Top! De volgende stap is het bekijken van de daadwerkelijke grondlaag die je hebt of wilt gebruiken om kunstgras op aan te leggen. We zetten er een paar voor je op een rijtje, inclusief de voor- en nadelen:


Tuinaarde (zwarte grond)

Aj, dit is niet zo’n fijne binnenkomer. Kunstgras kan namelijk niet op tuinaarde worden aangelegd. In dit geval zul je een nieuwe laag moeten aanbrengen boven op je zwarte grond. Je hoeft je tuin niet helemaal uit te graven, maar kan de nieuwe laag boveno het zwarte zand aanbrengen. Dit kan één van de grondsoorten zijn die hieronder worden genoemd.


Zand

Zand is een prima ondergrond om kunstgras op aan te leggen. De meeste professionele kunstgrasleggers gebruiken hiervoor bestratingszand of cunetzand. Soms is een dun laagje genoeg, soms is echt een dikkere laag nodig voor een mooie egale en sterke ondergrond. Het is vooral belangrijk dat het zand goed verdicht wordt, zodat het goed stevig is, voordat je kunstgras erop gaat. Zand is goedkoop en makkelijker verkrijgbaar. Let er bij de aanschaf van zand wel op dat het ook bedoeld is als ondergrond voor kunstgras. Instrooizand is bijvoorbeeld niet geschikt.


Gebroken puin of mengranulaat

Deze ondergrond wordt doorgaans in twee lagen aangebracht, een diepe onderlaag van mengranulaat en een bovenlaag van puinzand, een meer fijngemalen soort mengranulaat. Men kiest meestal voor deze ondergrond als het kunstgras zwaar belast gaat worden. De ondergrond is namelijk erg stevig en verzakt niet zo snel. Wel zo fijn op je hockeyveld bijvoorbeeld. Mengranulaat is wel duurder dan zand en vereist iets meer expertise in de aanleg.


Ketelzand (granulight)

Granulight is een restproduct dat overblijft na verbranding van steenkolen. De hitte van de verbranding zorgt ervoor dat minerale bestanddelen, zoals kwarts, achterblijven en ‘versmelten’ tot glasachtige deeltjes. Daarom wordt het ook wel ketelzand genoemd. Omdat het erg licht is, is het met name geschikt voor ondergronden die je niet zwaar wilt belasten met een paar kuub zand, zoals je balkon. Ook laat het goed vocht door.


Je kunt ook kiezen voor een combinatie van ondergronden, bijvoorbeeld voor een mix van zand en ketelzand. Ben je er nog niet helemaal uit of heeft jouw situatie wat extra toelichting nodig? Jouw kunstgrasadviseur helpt je graag bij het maken van een keuze die past bij jouw situatie en jouw budget. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op met EasyLawn op 023 304 0018 of stuur een e-mail naar info@easylawn.nl


Comments


bottom of page