top of page
  • Writer's pictureEasylawn

Kunstgras in je tuin? Dit zijn de voor- en nadelen

Het spookt al een tijdje door je hoofd. Zou kunstgras niet iets zijn voor jouw tuin? Bij gebrek aan groene vingers zie jij altijd op tegen tuinwerkzaamheden, dus een onderhoudsarme oplossing is dan wel zo makkelijk. Maar hoe werkt dat dan precies? En is het wel écht een beetje mooi? In dit blog bespreken we de voor- en nadelen van kunstgras in je tuin, zodat je eindelijk de knoop kunt doorhakken.De voordelen van kunstgras


We beginnen met het goede nieuws: de voordelen. Dat zijn er immers legio. Door te kiezen voor kunstgras:

  • Heb je altijd een groene mat in de tuin, ongeacht het seizoen en de weersomstandigheden

  • Hoef je nooit meer te maaien

  • Heb je geen sproei-, bemesting- of onkruid verwijderingswerkzaamheden meer

  • Heb je nooit meer moeilijk verwijderbare groene-grasvlekken op je kleding

Daarnaast kun je met kunstgras zoveel verschillende kanten op, dat er altijd wel een type mat is dat bij je past. Veel en lang gras voor een weelderig tuingevoel, of juist kort en stevig voor de tuin die ook als speelveld wordt gebruikt. We zetten een aantal veelgekozen varianten en hun voordelen op een rijtje:


De bijna puur-natuurtuin

Besteed je liever tijd aan je prachtige bloemen, planten, bomen en struiken dan aan je grasmat? Dan is een kunstgrasmat met een natuurlijke look de perfecte keus voor jou. Een mat met ietwat langere en meerkleurige sprieten geeft een zeer natuurlijk effect. En kies je ook nog eens voor extra zachte vezels, dan kun je heerlijk op blote voeten de rest van je échte tuin de aandacht geven die het verdient.


De kunstwerktuin

Zie jij jouw tuin als een toonbeeld van jouw liefde voor geometrische vormen en architectuur? Of houd je wel van een beetje ‘apart’? Dan kun je met kunstgras de perfecte vormen- en kleurentuin construeren. Door verschillende matsoorten te combineren, kun je bijzondere effecten creëren, zoals blokkenpatronen, spiralen of lijnfiguren. Kunstgras is bovendien niet per se groen; ook andere kleuren behoren tot de mogelijkheden. Zo maak je met kunstgras jouw tuin tot hét kunstwerk van de buurt.


De doe-maar-praktisch-tuin

Zou jij van je tuin het liefst een betegeld plein maken om maar van alle tuinklussen af te zijn? De betonlook is echt niet je enige optie. Met kunstgras heb je hetzelfde gemak en toch nog een mooi stukje groen. Bovendien zorgt kunstgras voor een veel betere waterafvoer dan een tegeltuin. Zo draag je ook nog eens een groen steentje bij aan het verminderen van de wateroverlast in jouw straat en gemeente.


De speel-, sloop-, graaftuin

Wordt jouw tuin vaak overgenomen door (klein)kinderen en viervoeters? Dan heb je vast ervaren dat gewoon gras niet lang ‘gewoon’ blijft. Als je het zat bent elk weekend de pollen weer in het gras te trappen en je al meermaals je enkel hebt gebroken in de ‘ik-weet-zeker-dat-hier-een-mol-zit’-kuil van je hond, dan biedt kunstgras een sloop-proof alternatief. Door te kiezen voor een stevige mat die gericht is op activiteit (bijvoorbeeld de EFMS26-mat) kunnen jouw stampertjes helemaal losgaan, zonder schade aan te richten. Heb jij ook nog wat aan je weekend.


De nadelen van kunstgras


Natuurlijk zijn er ook wel wat nadelen te bedenken bij een keuze voor kunstgras, zoals:


Geen geur van versgemaaid gras meer

Tja, een beetje een open deur, maar zelfs als zou je je kunstgras maaien, dan nog krijg je daar die lekkere geur niet uit. Gelukkig zijn er voldoende sprays, kaarsen en geurstokjes die je deze geur wel beloven, al gaat er natuurlijk niets boven de échte geur.


Het groeit niet meer terug

Nog een open deur, maar wel iets om rekening mee te houden. Laat je een barbecue-kooltje op je gewone gras liggen, dan heb je daar misschien even een lelijk plek van, maar na een paar weken is daar niets meer van te zien. Kunstgras is daar niet tegen bestand. Je moet dus goed oppassen waar je je kunstgras aan blootstelt; extreme hitte en vuur, maar ook heftige chemische stoffen kunnen je grasmat beschadigen.


Geen spot repair

Even een polletje uitsteken en vervangen, dat gaat niet met kunstgras. Mocht er een ongelukje gebeuren op een specifiek stukje kunstgras, dan kan het lastig zijn dit te vervangen. Meestal is het niet geheel onmogelijk, maar het brengt in elk geval meer werk en meer kosten met zich mee dan bij een gewone grasmat.


De aanleg is vaak maatwerk

Het goed aanleggen van kunstgras heeft, letterlijk, nogal wat voeten in de aarde. Het is zeker mogelijk om het zelf te doen, maar als je zeker wilt zijn van een mooi resultaat dat ook jaren mooi blijft, is het wel aan te raden een professional in te schakelen. En ja, dat kost meer dan zelf een grasmatje uitrollen. Voordeel is dan weer wel dat je samen met een professional ook een hoogwaardig uitgewerkt tuinontwerp kan maken, zeker als je meer wilt dan één vierkant ‘lap’ in je tuin. Zo komt jouw tuin maximaal tot z’n recht.


Kunstgras is duur(der)

Goed kunstgras is inderdaad niet goedkoop. Nu is gras ook niet gratis, maar per kubieke meter verschilt het nogal. De prijs van kunstgras is natuurlijk ook afhankelijk van het soort gras dat je kiest en of je ervoor kiest zelf aan de leg te gaan, of dat je dit door een professional laat doen. Tegenover de hoge aanschaf- en aanlegkosten staat dan wel weer een lagere onderhoudslast en dus ook daarvoor minder kosten. Een beetje grasmaaier kost ook al snel een paar honderd euro, om over zitmaaiers nog maar niet te beginnen. En het schuurtje waar je al je tuingereedschappen in kwijt moet, kun je nu ook weer voor iets leuks gebruiken.


Herken jij je in één van deze situaties en afwegingen? Of heb jij nog andere overwegingen die een rol spelen bij jouw keuze? Wij horen het graag van je!

Recent Posts

See All

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page